Thursday, 27 March 2014

~Syukur~


Assalamualaikum...

Ni saje je aku nk conteng2 myblog ni (padahal boring..hehe..)..bile duk sorg2 mcm ni tringat balik kate2 mak mertua aku.."mek syukur doh adik we (myhusben) kije gini..dulu gk kijo kokse2..sapa ade org tanye ade org dale ko dpt kijo ni?..syukur dooh doh..Allah atur comey doh.."..terngiang2 ag suare mek aku..bilo tringt ni trus tngok umah aku (perkakas dlm umh) dlu ade peti, tv je..sekrg dah bertambah sedikit demi sikit..kete (biar buruk pun..hehe..), moto..syukur dooh doh..alhamdulillah..setiap hari ade je rezeki dr suami aku..dpt kijo jauh2 n dpt elaun makan..pastu suami aku bru je setahun kerja n dpt markah tuk kerje die 3.6..3.6 tu da kire byk dah..sapa kn ade kwn2 yg kerja lame jeles dgn myhuby..alhamdulillah rezeki kami..n myhubby akn dpt bonus 2 kali gaji pd bulan 7 ni..syukur sgt..thanks ALLAH ats pemberian ni..

Sepanjg kami kawin (dlm 7 bln) ni alhamdulillah..susah senang kami lalui bersame..malah kasih kami setiap hari makin mekar..harap kekal sapa ke jannah..bilo tengok suami tido..aku usap rambut die n berkata " ya
ALLAH jdknla suami aku suami yg soleh..dpt bimbing aku & zuriat2 kami nanti..aamiin"..blh d katekan setiap hari myhuby suke usik aku..men kejar2..ya ALLAH bahagiakn kami sapa jannah..aamiin..

aku syukur sgt2 dpt knl suami aku..dan dia la jodoh aku yg tlh tercatat di loh mahfuz,,thanks ALLAH..setiap minggu mesti myhubby nk bwk aku kuar jln2..die taw aku sunyi duk kt umh ni..ag 1 tiap kali ari pasar mlm..mesti dio msg siap2 kt aku..suh bersiap nk p psr mlm..die taw aku skrg masih bersedih ats pe yg kami lalui..thanks hubby coz fahami hati mama..huhu..

2ari yg lepas hubby aku demam..sepanjang usia perkahwinan kami hubby aku xpernah demam seteruk ni..tp mlm tu bdn die pns sgt..tp die xckp..die senyap je..aku taw die xnk susah kn aku..aku tersedar kul 4 pagi & sentuh bdn die..teramat pns..aku pege dahi die..sambil berkate "ya ALLAH abg demam"..dia angguk..kesian sgt tngok muke die ketike tu..aku bangn n jelo dahi die..sambil berdoa ya ALLAH sembuhkanla suami aku ni dr demam n hindarilah suami ku ni dr segala penyakit..biarla kami jalani kehidupan ni dgn kebahagiaan sapa jannah..aamiin..

pak mertua aku plk selalu ckp kt aku " ayoh suko tngok ma dgn adik we..bahagio sgt..kalu gini ma laye adik, insha Allah syurga menanti ma..aamiin..thanks ayoh..

haha..mesti korg rase nk muntah kn bce semua ni..hehe..kalu ase nk mutoh p toilet cpt2..:P

menunggu myhubby blik kije nk kuar jln2 p kokdiang..umh kak ipar aku..:)

sekarang time to honeymoon..:)

assalam..:)

Friday, 7 March 2014

~Rahmat ALLAH di sebalik keguguran~


Assalamualaikum

Pepagi mcm ni..mate xleh nk lelapkn ag..fuh!..alamknye mlm je jd musang & pg tdo je manjang sapa tngh ari..truk sgt aku nih!!..hehe..entry ni jaz aku nk paste je kt sini..nnti leh bce & so tenang sikit diri aku nih..

entry dr Dr azwan..


Ramai pembaca yang memberitahu perasaan sedihnya kerana baru sahaja keguguran cahaya mata. Ada yang baru kahwin dan keguguran, ada juga yang sudah lama inginkan anak tetapi akhirnya keguguran. Tentulah perasaan sedih yang teramat sangat kerana mengalami keadaan tersebut.

Izinkan saya berkongsi pendapat saya di dalam hal ini.

Memang benar bahawa masalah keguguran ini banyak faktornya.

Apabila seseorang ibu mengalami keguguran, ada yang menyalahkan makanan. "Ini tentu sebab makan ayam penyet atau empel sapi kat Restoran Wong Solo, Kg Baru lah ni", kata suami si Polan apabila diberitahu isterinya baru sahaja mengalami keguguran.

Dalam budaya melayu ada yang menyalahkan buah-buahan atau sayur-sayuran. Yang paling popular ialah nanas kerana sifatnya yang tajam. Sejauh mana kebanarannya saya tidak tahu kerana tiada kajian saintifik dijalankan yang terhadap nanas. Maknanya, kalau puan-puan nak elakkan maka elakkan lah.

Saya pernah mendapat panggilan yang menyatakan bahawa beliau mengandung (luar nikah) dan ingin menggugurkan anaknya. Telah banyak kali cuba termasuk memakan nanas tapi tak berjaya, oleh itu dia mahu mencuba ubat pula. Seperti yang saya biasa jawab, saya tak buat itu semua sebab saya orang Islam. Nenas pada saya, cara yang paling tidak berkesan untuk menggugurkan kandungan.

Secara amnya, ada banyak sebab terjadinya keguguran. Trauma seperti jatuh motor atau kemalangan boleh menyebabkan keguguran, penyakit kronik seperti kencing manis, penyakit genetik atau autoimun, pintu rahim yang lemah, racun, ubat-ubatan, pembedahan ketika mengandung, demam tinggi akibat jangkitan kuman sehingga lah ke stress juga boleh menyebabkan keguguran.

Terdapat seorang sahabat saya yang bertugas sebagai doktor semasa houseman, beliau mengalami keguguran sebanyak 3 kali berturut-turut sepanjang bertugas. Akhirnya beliau terpaksa mengambil cuti ketika awal mengandung untuk mengurangkan stressnya. Alhamdulillah beliau selamat melahirkan zuriat.

Pada hakikatnya, menyalahkan sesuatu penyebab sebagai sebab utama keguguran adalah sukar kerana setiap individu manusia adalah unik penciptaannya.

Berbalik kepada masalah keguguran itu tadi. Allah menjadikan sesuatu perkara ada hikmahnya.

Allah menyebut di dalam firmanNya, "Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.", surah Al-Baqarah ayat 216.

Ayat ini membicarakan tentang Allah mengetahui tentang perkara yang tersirat dan tersurat. Di sebalik ujian yang diturunkan pasti ada hikmah disebaliknya. Yang penting kita berfikir tentang ujian ini dan bersabar.

Tahukah anda, bahawa 90% daripada fetus (anak) yang CACAT yang terbentuk di dalam rahim akan gugur? Ini termasuk penyakit genetik seperti Down's Syndrome. Maknanya, sekiranya fetus yang terbentuk itu tidak sempurna sifatnya, kurang genetiknya, cacat pembentukannya, maka kemungkinan tinggi ia tidak akan dilahirkan dan akan keluar sebagai keguguran.

Ini adalah hikmah yang besar tuan-puan. Cuba bayangkan kalau Allah membenarkan kesemua fetus yang cacat ini lahir ke dunia. Apakah yang akan berlaku? Sehinggakan yang sempurna pun Allah jadikan, ada yang dicampak di tong sampah menjadi makanan anjing, ulat dan semut.

Sudi saya mengingatkan di sini, sekiranya ada keguguran, maka ingatlah Allah selalu yang ini mungkin satu ujian daripada Allah dan pada masa yang sama ia adalah Rahmat Allah yang besar kepada manusia.

Allah tahu, sekiranya anak yang lahir itu tidak sempurna sifatnya, kita pasti akan tidak tertanggung ujian yang Allah beri. Oleh itu, di sebalik tangisan, kekecewaan dan kekesalan, adalah lebih baik berdoa agar diberikan Allah yang lebih baik dan sempurna.

Lagi satu, Apabila kita mengandung tetapi keguguran, ini menunjukkan bahawa puan-puan boleh mengandung dan tak mengalami primary infertility iaitu kemandulan. Ini terutamanya kepada mereka yang sudah kahwin bertahun-tahun tetapi belum mengandung. Maknanya, peluang puan-puan untuk menimbang cahaya mata masih ada. Ramai yang saya terjumpa sukar mengandung bertahun-tahun, tetapi selepas mengalami keguguran, beberapa bulan selepas itu, maka Allah mengurniakan sekali lagi peluang untuk menjadi ibu. Syukurlah...

Allah memberi ujian dan rahmatNya melalui banyak cara. Yang diuji dan teruji, pasti menerima ganjaran daripada Allah. Disebalik ujian pasti ada hikmah dari Nya.
Wallahu Alam.

xperlu menangis meratapi berminggu2..cukupla tuk beberapa ari je..aku org islam xdi ajar tuk xredha tuk time semua nih..tp biase la..org pompuan kn..mulut je ckp mcm tu..tp kdg2 sedih tu ade..aku xtipu diri aku..be honest..sapa skrg sedih tu ade ag!..allahuakabar!..

org lain duk sibuk2 cari kerja & da dpt kerje..aku??..

xperlu rase jeles dgn org len..biarla tu semua rezeki die..aku yakin rezeki aku akan dtg xlame ag..

ALLAH maha mendengar!..

semoga suatu ari nnti aku akan dpt pe yg kami impikan selame ni..be strong dear!..ingt!..ALLAH uji je ni..bile tringt semua ni..trus angkt tangan berdoa "ya ALLAH kuatkn la semngat hambamu ini"..aamiin ya rabbal alamin..





Friday, 28 February 2014

Im honestly...a little calm now!..

Assalamualaikum..

Sebelum memejamkan mata.. berfikir sejenak!..
Dah byk ALLAH makbulkn pe yg aku mitok..1 per1..alhamdulillah..

  • lepas SPM xdpt u..so p kptm..ambik pinjman MARA..30 k..hanya aku byr 3k je...alhamdulillah..
  • Dugaan bercinta..halangan org tua..alhamdulillah kami tempuh 1 per 1 dan kini alhamdulillah dah jd suami isteri dah..
  • Berjaya hbiskn study selame 7years..alhamdulillah dah grad bln 11 ari tu..
  • lulus LJM..alhamdulillah..
  • lulus osce & berlaku keajaiban every sem..alhamdulillah..
  • sebelum kawin doakn cpt2 la lekat..alhamdulillah trus lekat walaupun gugur..
  • lepas gugur berdoa lps ni nk alahn yg teruk plk..alhamdulillah..ALLAH dah bg..second pregnen memg alahan yg xtertanggung..
  • sebelum kawin doakn suami dpt kije tetap..alhamdulillah setahun sebelum kawin..dpt gak..& byk ag la..hehe.. 
So nk ckp kt sini..byk dah ALLAH makbulkn doa hamba2nye..bile ALLAH uji ni aku kne kuat & yakin la..

Bila kita minta sesuatu dari Allah, Allah mungkin tidak akan beri kita seperti yang kita mahukan, tapi Allah akan berikan kita sesuatu yang lain, yang mana ia lebih baik dari apa yang kita minta.

Selamat pagi di ari jumaat yg begitu mulia nih..:)

mendpt ketenangan slps mengadu kt die d pg ari2 nih & then bce blog2 tentang keguguran..di sini la aku dpt kekuatan diri tuk bertahan..

Sekali ag..CHAYOK2!!!..

Thursday, 27 February 2014

Open the eyes, stop the cry..:)


Assalamualaikum..

Sebelum nak cite semua ni..i perlukn kekuatan..tarik nafas..hembus..hmmm..
ok.. ku anggapkn panas sapa ke ptg..upe2nye ujan di tgh ari..huhu..Begitula dugaan yg bertimpe2 i alami..
Belum ag xhabis sedih psl abort yg lalu..dtg plk yg ni..ALLAH!!ALLAH!!ALLAH!!
Sebulan lps pntang i d sahkn hamil ag..ya ALLAH gembirenye ht..tp i nk nchatkn sikit la ye..sekadar muhasabah diri sendiri!!..xperlu rase bangge jike kite subur, bunting pelamin..tu semua kehendak drnye..berprasangka baik dgnnye..huhu..

Skrg i nk cite..sebelum di sahkn hamil..aku demam 2minggu..panas sejuk je bdn..situasi same mcm i pregnen yg dlu..sakit nipple..denyut kt ari2..same je..i p hospital sbb i isau sbb i demam..2 minggu xkebah..tp pd mase tu i fikir sbb i mkn suro kot..mkn byk sgt..sbb mengidam nk mkn..org tuo2 gtaw klu mkn suro byk, bdn kite akn pns..tu la i p hospital sbb nk cek..takut infection plk..sapa d hospital doktor cek upt plk..memg i pregnen!..syukur ya ALLAH!..

Kali ni pregnen xsame mcm dlu..dlu, alahan xkuat..tp kali ni..teruk sgt..bayangkan i xleh tngok nasi..tngok jamban..tengok kuali..bau kuali..tngok tv..pasang lampu..semua xleh..yg pling i xleh ialah bau minyak rambut suami i..padahal dlu minyak rambut tu la yg i suke hidu..sapakn sanggup hidu kt bju laki i..ketagih..tp bile pregnen i jd xsuke..pelik kn??..i pening bagai nk rak..setiap ari muntoh..sapakn i kurus..mutoh dlm 4kli sehari..pasal mknn..laki i la yg bli..i xde selera nk mkn..tp yg i pasan bile org pregnen xd galakkn mkn santan, berminyak,pedas..takut mutoh..tp bg i..tu la yg blh i mkn..sapa staff nurse pun pelik bilo i gtaw mcm tu..

sakit belakg..sakit pinggang tu memg dah ari2..sapakn mkn keno duk sandar..laki i la yg urut tiap mlm..ok..skrg nk cite psl mcm ne blh taw baby kami xmembesar??..mcm ni..pd minggu ke 8 bngn pg..i batuk dan muntah..pd mse tu i rase mcm kuar sesuatu kt miss v i..so i cek la..ya ALLAH kuar kaler coklat..i dah rase xsedap ht..nk ngis mase tu..tp laki i kuatkn smngt i..bile tgh ari i muntoh n batuk..still kuar mcm tu gk..tp 2 kli tu je la..hari2 berikutnye xkuar langsung..setitik pun x..

So, keesokkannye kebetulan tarikh checkup..pg KK, doktor scan gtaw ok..n i gtaw yg i kuar kaler coklat tu..doktor tu tegas kot..cuak i..die gtaw suh g kecemasan..tu la start yg kami taw baby xmembesar..
bile di kecemasan, doktor suh refer klinik pkaar O&G..so i berfollow up la kt situ..2 minggu skli p scan..tp tetap same doktor gatw baby xmembesar..tp kami still rase baby kami ade..sht..sbb i alahan teruk..perut pun besar..dah ade linea nigra dah..huhu..bile doktor gtaw "wt pe tunggu ag..cuci je la..sy tngok kantung awk dah xok"..mase tu i rase geram sgt..rase sedih bile doktor ckp mcm tu..

tiap kali solat nangis..mengadu kt die..tp mase first taw baby xmembesar..i balik nangis meraung2..mcm org xsiuman..ya ALLAH ampun kn dosa aku kerna menyalahkn takdir..huhu..korg bygkan 2 bualn i alahan..tatang bagai minyak yg penuh..tut2 baby xmembesar..i bgn mlm solat..mohon pdnye..ari minggu blik kg suh wt air tawar..sebelum D&C..aku sekali ag scan kt pantai..jawapan yg same..huhu..
last sekali dgn rase tawakal aku serah kpdnye..aku doa, tolong wt yg terbaik tuk aku..dlm doa aku xhenti2 doakn baby masih ade..kuat..

sapa2 di hospital doktor scan ag n gtaw jwpn yg same..so tuk x membahayakn aku..pilihan yg terbaik..cuci je la..1 bulan gk aku bg harapan tuk baby..kot2 ade keajaiban yg berlaku..siang mlm menangis..ya ALLAH hati aku xkuat..huhu..kul 1 tgh ari aku masuk ward..4.2.2014..kul 6 bru name aku d panggil tuk masuk kt bilik operation..xhenti2 berdoa..berselawat..semoga d permudahkn semuanye..sebelum masuk bilik OT.. sempat ag berpaling kt suami aku..n minta maaf dgn die..die angguk..huhu..masuk bilik OT..da rase cuak..doktor masukkn bius separuh..xlame lps tu kaki aku kebas..sepuluh minit kmudian siapla..aku xrase pe2 yg aku taw mase tu aku berselawat je..xhenti2..lps da siap..SN bg warmer kt aku sbb aku sejuk sgt..sapa ketar2..

kuar je bilik bedah..suami n mak mertua & pak mertua dah ade kt luar..aku senyum je tngok mereka..suami aku dtg usap2 rambut aku..huhu..so bermula lah aktiviti berpantang aku!..kdg2 sedih tu still dtg..ya la..berpanatng tanpa anak memg menyeksakan, sakit blkg hanya ALLAH yg taw..pak mertua aku asyik2 bg semngt ko aku..ye la sape xsedih kalu dah 2 kali abort..huhu..yg paling aku sedih bilo org gtaw.."ala baru 6 bulan kawin..sibuk nak baby"..ag 1..gap la dlu..org lain ramai ag xpregnen..ni x..lps pntang trus pregnen tut2 gugur..ya ALLAH sedihnye..aku xminta semua ni berlaku..

Sekarang aku teramat jeles tngok saen2 aku pregnen & dah nak bersalin..Tiap2 mlm sebelum tdo aku berfikir "np la aku susah sgt nk dpt baby..knp org lain seng je"huhu..ya ALLAH kuatkn semangat aku tuk hadapi semua ni..

akhir skali sesiape yg membace blog i nih..sempatla mendoakn yg terbaik tuk kami..bile dah ade janin dlm perut..rase keibuan tu dah ade..sanggup sakit asal baby sht..doakan kami cpt2 dpt anak n xgugur lg lps ni..cukupla 2 kali gugur ya ALLAH..jgn uji kami psl anak..kami xsanggup..aamiin ya rabbalalamin..

ag 1 bile berpantang tanpe suami memg sedih..kalu ade anak xpe..kalu xde..ya ALLAH sedihnye.. counting day tuk berjupe dgn suami..alhamdulillah esok dah 24 ari aku berpantang..


CHAYOK2!!..think +.. smile always!..:)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...