Monday, 8 June 2015

~BESDAY KE 28 ~

Assalamualaikum (w.b.t)

Semalam 7 june 2015 genap umur aku 28 tahun..Alhamdulillah, masih ag dpt menghirup udara yang segar di bumi ALLAH ini..

Tahun 2015..tahun yang penuh dgn kegembiraan..in sha ALLAH..Sentiase think positive n trus berdoa sbg khalifah di atas muko bumi ini..smlm dpt surprise dr suami n officemate..dpt hadioh special..thnks myhubby n frenz..hadiah amat bernilai..thnks atas ucapan kwn2 semuo..Guru Besar bg kek dr Medan..ya ALLAH thnks byk2..

lps ni diorg ckp nk bg hadiah tuk mybaby plk..alhamdulillah rezeki mybaby..

umur 28 tahun in sha ALLAH jd ummie to be xlmo ag..dpt kete baru & dpt kije tetap..yg pling pnting blh wt mak, ayah, suami n family hepi..

ucapan tuk diri sendiri..
hepi besday..semoga di permudahkn segala urusan..semoga menjadi ummie yg mithali.. semoga menjd isteri yg solehah & mndpt kuarge yg mawaddah & sakinah..amiin..

~CORETAN TUK MYHUBBY~

Assalamualaikum (w.b.t)

Coretan ni tuk suamiku..Mohd Ikhwan Bin Ghazali..nanti coretan ni nak suh myhubby bce..khas tuk dio..suka duka bersama sepanjang setahun lebih hidup bersame..Alhamdulillah..myhubby seorang yang penyayang,pelawak,periang,penyabar dan byak ag sikap yg positif. Dr erti kata len, dio penyejuk dari mata aku..

ingt ag, mase aku abortion..masuk ward n then kne D&C..mase tu la suami berada disisiku..bg kate2 smngt..dio langsung xmnunjukkan sedih malah ckp kt aku.."xpo.bkn rezeki kite ag..kite cube ag"... tu la kate2 dio..lgsung xsedih..aku kagum dgn myhubby..huhu

Lps aku third misccariage, suami aku blikan kete tuk aku..dio xbg dah aku naik motosikal..alhamdulillah..bln 10, kami bli kete bru..kete avanza kaler itam..terkejut aku..dgn smngt kental..lps je hbis pantang..trus aku branikan drive kete besar..mcm xcaya coz dlu nek kancil je..xde econ..bilo dah ade econ..rase kelainan..ALLAH..syukur sgt..:)

sebab2 suami aku bli kete avanza ialah blh bwk family g kemane kemari n cdgnye suami aku nk anak ramai..tu bli kete besar..hehe..ag 1 suami aku kalu kuar suko pegang handbag aku..dio kate aku ni loklak..suko letak merate..dio jnis suka manjakn aku..sweet sgt!..

napok kegembiraan bilo p scan my baby..suami aku gembira bilo tgk baby duk kick..suami ckp.."aktifnye anak abah" senyum je memnjang..n suko pegang perut usap perut aku..n ckp " baby wt pe?" hehe..

tu je la sikap myhubby..byk ag sbnrnye sikap dio..tp yg ni je yg aku terlintas tuk skrg ni..

may ALLAH ease everything :)

Thursday, 4 June 2015

~SHOPPING BAJU & BARANGAN BABY~

Assalamualaikum (w.b.t)

Alhamdulillah..seharian kami p shopping..seronok sgt tgk pakaian baby..semua mcm nk ambik..hehe..kawal nafsu....alhamdulillah 100% dah kami bli bju n barangan baby..tunggu mase je tuk basuh n di letakkan di dalam kete..in sha ALLAH raye puase ni kami buat kenduri doa selamat & solat hajat di kelantan..

semoga smuanye berjalan dgn lancar..aamiin..menghitung ari tuk blik ke kelantan..hehe..


~GENDER BABY~

Assalamualaikum (w.b.t)

mase ni dah 23 week..kami decide nk p shopping bju n barangan baby sbb aku takut time 28 week aku da xlarat nk jln2..coz skrg pun da xlarat..g kije blik kije..trus rest..xlarat..sakit belakang..so decide sebelum shopping bju baby..kito p scan dlu..hehe..

mlm tu p scan kt panel suami aku..doktor pompuan..myhubby xnk doktor lelaki yg scan..so kno cri doktor pompuan la..poliklinik halimah kuala ketil pilihan kami..hehe..mase scan tu..aku ckp kt baby..baby tunjukla kemaluan tu..mse tu baby aktif sgt..menendang je..kaki tgn..ya ALLAH xduk diam..last tu dio pusing2..n then aku tnye doktor tu..po tu doktor?doktor gtaw..baby tunggeng punggung ..alala anak ummie..cerdik dgr ckp ummie..trus tunggeng punggung 2 kali n doktor konfirm gender my baby..ya ALLAH sukonye suami aku..

name my baby dah ade dlm fikiran kami sejak 4 bulan ag..adik aku yg bongsu yg cri..kebetulan name tu suami aku pun berkenan..adik aku bg nme tu ade sebabye..mksud yg comey..seindah..seringkas yg blh..hehe..

k..tu saje..jupo next story..third trimester..now alhamdulillah dah 25 weeks..semoga di permudahkan sapa bersalin..aamiin..duk elok2 ye baby..dgr ckp ummie n abah..:)

~SECOND TRIMESTER~

Assalamualaikum (w.b.t)

time ni rase lega sikit coz dlm 4 bulan lebih alahan pening aku totally ilang..alhamdulillah..tp dtg yg bru plk..sakit belakang yg teramat sgt..perut makin membesar..dlu jln2 p pasar mlm..supermarket..biase je jln lamo2..jauh2.. time ni xblh dah..jln sikit..ya ALLAH..Menangis2..mengadu kt suami.."abg nk blik..sakit sgt ni..xtahan"sambil ngis2..huhu..sian suami xsempat nk shopping lamo..aku da ajak blik..cyg hubby..hehe..

baju jubah n bju pregnent suami bli byk2..pakai sat je..bdn n perut mkin membesar..kno bli ag..last2 suami bli yg besar2..perut aku jenis membesar ke tepi..so bju cpt ketat..sakit kt pinggang..berat naik 3 kilo sebulan..sapa kn kno ambik daily BP sapa seminggu..alhamdulillah tekanan darah ok..Hb plk turun..first dr 12 turun 11.1 turun ag 10.8..next kno ambik FBC..n naik sikit 11.2..n then doktor suh mkn 2 biji obimim sehari..pastu hb still 11.1..

aku xtaw da nk wt cmne..ikut smuo org ckp..mkn ni..mkn tu..aku mkn je..tp hb still same..oleh kerane hb 11.1 gk walau mkn 2 biji obimim..nurse still suh mkn 2 biji gk obimim..aku pun p private..p klinik panel suami aku..n sambil2 p scan baby..doktor cdgkn mkn iberet folic..mkn ni sebiji je..ok la kn dr 2 biji?hehe..doktor n kwn aku pun ade kte iberet ni bgus..tinggi kandungan iron..harge dio pun mahal..tu yg gov xbg..hehe..

mase 18 week..kami p scan baby kt swasta..alhamdulillah dah cukup sifat..baby dah kick..ya ALLAH comeynye..subhannallah!..Genap 5 bulan waktu subuh aku rase bende meletup kt perut..aku trfikir ni angin ko apo..aku tunggu skli ag..ya ALLAH uponye mybaby kick..aku da dpt rase..ya ALLAH..sebak plk..huhu..

sambung next story..scan jantina my little caliph..


~FIRST TRIMESTER~

Assalamualaikum (w.b.t)

Mase ni hati kami trlalu risau..struggle gk la tuk hbiskn first trimester ni..sentiase di follow up oleh pakar..every week kno p hospital tuk di cucuk..2 kali seminggu till 4 months..

alhamdulillah..1.1.2015 aku dpt kije as a pembantu tadbir N17..Syukur xterhingga..terima kasih yaALLAH ats pemberian mu ni..sape sangka kn?ALLAH..ALLAH..THANKS ALLAH!!..GB n Guru2 kt sini semua baik2 n sporting..aku nk kuar p hospital pun depa bg mcm tu je..baiknye depa..aku xbg di buat kerje berat2..berdiri pun diorg xbg..ya ALLAH teramat baik..huhu..

Alahan aku mase first trimester:
  • pening sapa berdenyut2 seharian..bwk kete pun rase kete aku reverse pdahal x..sentiase selawat sapa sampai umh..      
  • pedih hulu hati..rase mcm ade bende terlekat kt dada..rase masam kt mulut..
  • aku xsuko mkn mknn masam..langsung x..pelik kn?nk yg manis je..
  • morning sickness ade..pernah muntah dlm sinki kt sekolah..sapa tersumbat sinki sekolah..jenuh aku nk bersihkn..hehe
  • pagi xlalu nk mkn..mlm ambik 2 pinggan menambah..hehe..
  • 3 bulan aku dah mengah..bju kurung dah xblh nk pakai..nurse suh aku tukar bju jubah n pregnent sbb perut aku dah nampak..n aku rase mengah..
  • rase nk cium je ketiak suami aku..wangi je..hehe..
  • muko org kate muko aku berseri2 sepnjg pregnent ni..xtaw la btul ke x..diorg la kate..hehe..
k..jupo next story..second trimester..

~RESULT THROMBOPHILIA SCREENING~

Assalamualaikum (w.b.t)

Menunggu dgn kesabaran..berdoa n trus berdoa..2 bulan result bru kuar..darah yg doktor ambik byk gk..dlm 50 cc..hati risau teramat sgt..hanya ALLAH yg taw..

so, keputusannye..NORMAL..

Mcm ni dlm kes mcm aku yg xprnh beranak n kerap gugur..lps 3 kali bru doktor akan cek..doktor akan ambik drh..sbb cost thrombophilia screening ni trlalu mahal..ribu2 kalu xsilap aku..tu yg gov akan cek bilo third misccariage..

resultnye ade dua..fist, kalu xnormal..doktor akan bg ubat cair darah..second kalu normal..next pregnnancy..bila dah cek upt positive..trus mai jumpa pakar n then scan bilo dah ade heartbeat baby..akan di suntik hormone progesterone sapa 4 months n mkn ubt duphaston till 5 months..aku trus di bagi follow up tuk next pregnancy..mse tu result kuar bulan 11..aku abortion bulan 9..

n then bulan 12..9.12.2014 aku period..n alahamdulillah tu la yg last period aku..n aku disahkan pregnENt..alhamdulillah..

k..jom jupe next story..Enjoy my pregnancy..:)

~THIRD MISSCARRIAGE~

Assalamualaikum (w.b.t)

Yg ni sbnrnye mls nk cte..tp cite gkla..hehe..aku abortion mase 8 week..mase 7 week jntung baby ade..mase tu berdenyut dgn kuat je..first n second dlu xde pun..yg ni teramat la excited coz jntung anak ade..tp sekejap je ALLAH bg..Dia ambik blik..xpe la kami terima dgn redha..

mase aku kno D&C di HSAH..aku di rujuk oleh pakar coz recurrent abortion..aku tnye soklan yg bertubi2 kt doktor pakar..pe yg doktor tu jwb..
awk bkn sbb gap..rahim awk kuat cumo awk kurang hormone progesterone..nnti kami akan ambik darah awk tuk antar kt lab..

mase tu aku trus teringat kt doktor swasta yg aku follow up mase third pregnancy.doktor tu gtaw ESP Shaklee byk hormone progesterone...hormone progesterone bgus tuk baby pompuan je..kalu baby lelaki xbgus..mcm tu la gaya doktor tu ckp..lps tu aku trus stop ESP..n then, lps tu bru jantung anak xde..tp xleh caye sgt sbb semua ni kuasa tuhan..tp my instinct mengatakan tul po yg doktor pakar tu ckp..so aku decide pregnent sekali ag..aku akan tawakal n trus mkn ESP sampai bersalin..

mase ni aku nk cuci cpt2..coz nk suh doktor cpt2 ambik darah n nk taw result..so resultnye di next entry..hehe

~RESIGN AS A STAFF NURSE~

Assalamualaikum (w.b.t)

Ari ni da tibe masenye nk cte pe yg aku janji ari tu..ye la 2 minggu ni rileks sikit..bkn sikit tp byk..hehe..time cuti sekolah..kt office ni xde org pun..so blh la mengula sikit..hehe..

k..skrg aku start k..aku resign slps berfikir pnjg diantara kami berdua..alasannye sbb duk jauh..mase tu aku xberapa berani ag drive..jaz nek moto je p kije..pastu alasan ag sbb matron xbg ward len..ward daycare je..then, reason ag sbb aku abortion again n the last reason umh sewa tuk kami suami isteri duk skli, susah sgt nk jupe..yg ade pun..byrn trlalu mahal n xselesa..jauh skli berbanding dgn umh kami kt SP..selesa teramat..hmm..seharian kami cri umh sewa tp xde yg kami berkenan..

so, conclusionnye aku dgn berat hati ambik keputusan resign as a staff nurse..mase tu berendam gk air mata nk wt kputusan..tp tu la hakikatnye..hehe..sampai skrg rase brt hati nk keje as a staff nurse..stress sgt..mungkin aku xlayak tuk jd nurse kot..bkn di ciptakn tuk kerje as a staff nurse kot..tp xtawla yg kan dtg ..tp rase xda da kot..hehe

k..jupe next story...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...