Wednesday, 28 March 2012

~Menghitung ari~

Salam untuk semua :)..

Bulan 2, 2013...
fuh lamenyee..xsbr nk tunggu tarikh ni..to my fiance, gunakan mase setahun ni dgn manfaat taw..kumpul duit..

ALHAMDULILLAH..smlm aku dpt berita gembira dari my fiance yg dia da dpt keje tetap..syukur..mudah2an rezeki kami berlimpah ruah..aminn..to my fiance..Mohd Ikhwan Bin Ghazali mabruk!!..

seyesly.. aku xpernah xjumpe slame setahun..ni first time..dlu mase aku study kat kelantan pun,kiteorg still ag jumpa..hope kami berjaye controlkn diri kami ini..insha ALLAH..kami sanggup hadapi semua ni untuk majlis perkahwinan kami nanti..hope semua berjalan dgn lancar..aminn..ag pun kami dah bertekad nak berubah..nk elak maksiat..tahun dpn jumpe pun nak uruskn pasal perkahwinan kami nanti..

menadah tangan memohon kepadamu ya ALLAH..
ya ALLAH tingkatknlah keimanan di dalam diri kami ini..
ya ALLAH tingkatknlah kesabaran di dalam diri kami ini..
Sesungguhnya kami insan lemah..
Kami memohon kpdmu ya ALLAH..
makbulkan permintaan kami ini..aminn ya rabbal alamin..

Kate2 mutiara yang boleh di jadikan panduan :)..

" Hidup memerlukan pengorbanan. pengorbanan memerlukan perjuangan. perjuangan memerlukan ketabahan. ketabahan memerlukan keyakinan. keyakinan pula menentukan kejayaan. kejayaan pula akan menentukan kebahagiaan."

S.A.B.A.R cikit je ag..insha ALLAH..

  Dan aku, meneruskan sisa2 perjuangan yang belum selesai lagi..hope berjaya di dunia & akhirat..aminn..

kate2 semangat!!

" Kegagalan hari Ini beerti pendorong, namun kejayaan semalam bukan beerti kemegahan, oleh itu gantungkanlah cita-citamu setinggi-tinggi bintang di langit, dan rendahkanlah dirimu serendah-rendah rumput di bumi."

Sekian :)..

Saturday, 24 March 2012

~ Selangkah Ke UiTM ~


Salam untuk semua :)..

Bismillairrahmanirrahim,
dengan nama Allah yang Maha Pengasih, Maha Penyayang.

BACHELOR OF NURSING (HONS.)..
Kos yg aku minat sejak kecil ag..nk jd nurse!..tu la cite2 aku..hm!..aku xtahu np la aku mint sgt dgn kos ni..hmm!..skrg ni entah la..susah nk d kata..mix feeling kot..hehe.
.
Tibe2 tringat time dlu2..mase nk masuk degree..teringat time kolej aku KPTM (chewah!! rindu bangat kt kptm..tnpa KPTM aku xkn dpt kos ni..Thanks lecturer2 KPTM..jasa kalian xkan dpt kulupakan..huhu..)..tibe2 sedih lak..huhu..

Mase tu Uitm ade menganjurkn program mcm ari ni la..Selangkah ke UiTM..Mase tu senior kami yang explain tentang kos ni..aku ingt ag..diorg explain sehingga hati ku cair kot..hehe..

Hm!..rase lucu plk bile teringat smua ni..hehe..ari ni aku plk yg explain kn tntg kos ni kpd bdk2 lepasan SPM..rase mcm xcaye plk..hm!..tp ni la hakikatnye..hehe..aku explain sapa berbuih mulut kot..penat..asyik tnye soklan same je..d antara soklan2 nye adalah :
1) akak leh x tolong jelaskn ape syarat2 kelayakan nk masuk nursing?
2) Nursing ni best x?
3) bpe thn ek akak kos ni? pe ek yg nurse ni blaja?..
4) ni soklan pling femes..cerah x mase dpn kalu ambik kos ni?..

Kami pun explain la pnjg2 lebar..kdg2 fikir btul ke pe yg aku cite tu???..hm!..entah la..aku pun dlm samar2..huh!..mcm ne nk suh adik2 ambik kos aku ni..huhu..Ha!!..yg aku pling geram skali, ade 1 mak cik tu kate kt aku..awk ambik nursing ek??..aku pe ag angguk la..hm!..korg tau pe yg mak cik tu kate..kau xdpt keje!..smbil jari tunjuk kt aku..aku xsempat nk explain trus mak cik tu tnye fakulti len..huhu..trase gk la..geram je nk ckp kt mak cik tu..kalu dah ALLAH nk bg rezeki,ade je..S.A.B.A.R je la..tu je la yg aku mmpu katekn..~ku mampu tersenyum~..Biar ALLAH yg tentukan..kite sbgai hambanye berusaha, doa & tawakkal..insyaALLAH, ALLAH akn tolong kite smua..aminn..

ok la jom la layan pic2 kami ari ni...TARAAAAAAA..hehe..






cntik & kacak kn diorg? kn?kn?..

with CI kiteorg..cik dayah..

mcm kembar x?CI kiteorg menggelarkn kiteorg twin..hehe

Cik dayah blanje..cyg miss..

mkn free..msti senyum sapa ke telinga..:)..




cik dayah yg sporting..i like :)..

lps mkn kami trus blik..jame gile kt klang..huh!..sapa umh dkt kul 8 mlm..k la..nk out daa..nk tito..


Sekian :)..

Wednesday, 21 March 2012

~Oh Indahnye Pelangi :)..~


  Salam untuk semua :)..
 

Bismillairrahmanirrahim,
dengan nama Allah yang Maha Pengasih, Maha Penyayang.
Allahu Allah,
pelangi itu cukup indah :)..

 Bila disebut tentang pelangi, semua tahu yang pelangi itu cukup indah. Hadirnya selepas bumi dibasahi hujan dan apabila sinar mentari kembali memancar, dan ketika itulah hadirnya sang pelangi yang cukup indah.
sebagai manusia kita tak kan pernah dapat lari dari ujian dan dugaan..tapi pernah tak kita fikir dan sedar... di sebalik kesusahan dan kepayahan tu...tersembunyi hikmah yg memang di sediakan untuk hambanya yang sabar...dan tabah menghadapi ujian...

"kadang-kadang ALLAH beri kita hujan,
kita tanya mana matahari, 
rupa-rupanya ALLAH nak bagi kita pelangi"

"kadang-kadang ALLAH beri kita malam yang pekat.
kita tanya mana bulan,
rupa-rupanya ALLAH nak bagi kita lihat bintang"

tapi... sudah menjadi lumrah alam...setiap ujian itu..tak semudah yang kita bayangkan...tak sesenang yang kita harapkan...yang menjadi ukuran hanyalah tahap keimanan dan kesabaran seseorang manusia...samada masih berpegang dengan tali ALLAH yakni islam...atau pun berpaling akibat kekalahan pada ujian duniawi... 

ingatlah...

"ALLAH tidak akan memberikan ujian 
yang tidak mampu ditanggung oleh umatnya"

Allah bagi ujian sebab sayang. Kan?
Allah bagi ujian sebab kasih. Kan?
Allah bagi ujian sebab uji kesabaran. Kan?
Allah bagi ujian sebab nak tingkatkan iman. Kan?
Allah bagi ujian sebab nak kita kembali mengingati Dia. Kan?
Allah bagi ujian sebab nak kita sedar kesilapan kita. Kan?
Allah bagi ujian sebab nak kita tahu Allah rindu kita bercakap dengan dia. Kan?
Allah bagi ujian sebab rindu kita mengadu pada Dia. Kan?
Allah bagi ujian sebab nak kita tahu Allah sentiasa ada bila-bila masa, senang atau susah. Kan?
Allah turunkan hujan sebab nak munculkan pelangi. Kan? 


 Jadi, jangan putus asa!.
Jangan pernah putus asa!.
Rahmat Allah sentiasa ada. InsyaALLAH..
InsyaALLAH..
Dah boleh berhenti dari menangis. Dah boleh kesat air mata. Dah boleh lupakan segalanya. 
Dah boleh senyum. Alhamdulillah.
 Allah sentiasa sayangkan hambanya..

Alhamdulillah..Pe yang aku doakn slame ni ALLAH makbulkn..Alhamdulillah..

Mood : Syukur ya ALLAH!..kini aku dah bersemangat nk blajar..Alhamdulillah!..


Sekian..:)..


 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...