Sunday, 7 February 2016

~duit gaji ku~

Assalamualaikum (w.b.t)

Alhamdulillah.. Fikir punye fikir..last trfikir tambah emas la..nnti susah2 blh gadai..kn2? Hehe..

Ni la hasil duit gaji ku..alhamdulillah.. 

Tata...

Wednesday, 13 January 2016

~bergelar ummie & abah~

 Assalamualaikum (w.b.t)

Alhamdulillah akhirnye kami di anugerahkan zuriat darinye..syukur ya Allah..msih xprcaye ag yg kmi kini brgelar ummie & abah dan dpt menatap muko zuriat kami..alhamdulillah..

Seronok tgk perkembangan anak kami membesar di depan mata kami..dr xtaw pe2..kini da pndai senyum..niarap..men..syukran ya ALLAH...huhuhu..

Isap ibu jari..
Da pnda senyum ank ummie ni..alhamdulillah..
Ni hok latest..blh nerak doh..chayok2 ank ummie..cpt merangkak plk ..ummie xsbr nk men kejar2..hehe


Semoga keluarga kite sntiase bahagia dan di limpahi dgn mawadah & sakinah..aamiin ya ALLAH..

~Cukur jambul~

Assalamualaikum (w.b.t)

Setelah 7 ari umur Muhammad Rizqi, kami wt mjlis cukur jambul..wt kecik2 je..ag pun mse tu rizqi kuning..alhmdulillah kuning rizqi dlm 5 ke 6 kli p klinik..pstu bebas kuning..

Majlis ni ayah aku yg cukur n sambil berselawat..



Then,slps tu abah rizqi hbis cukurkan rambut rizqi sampai botak..hehe


Tara sy da botak..haha

Ok..tata..jupo next story..:)


~Mykid My son~

Assalamualaikum (w.b.t)

Setelah 5ari aku di ward ( 2ari sebelum brsalin & 3 ari lps brsalin)..kmi d benarkn pulang..alhamdulillah..Slps tu suami & adik aku p klinik n JPN tuk daftar nama our son..

Nama ni telah kmi sepakat mse kndungn 4bulan ag..aku dah trfikir nk buh nme ni..tp xtawla plk adik aku pun nk buh nme ni..bile aku tnyo adik aku..dio gtaw nme ni, aku trkejut..xsangka same lak..suami aku pun stuju..hehe..

Sebnrnyo aku nk buh nmo Muhammad Rizqi Rayyan..mksud pun cntik..tp suami plk xstuju sbb pnjg sgt..dia kte nnti pnggil pendek gk..ag pun ksian kt ank nk tulis nmo pnjg2 mse exam nanti..dahla duk tgh debar..nme lak pnjg..reason suami aku la tu..adui..ikut jo la..lg pun aku da serik buh nmo ank aku brmula dgn huruf A..sbb aku da alami..hahaha..

So rayyan tu tunggu ank nmber 2 ye hubby..jgn lupo lak..hik3..



Slps selesai urusan di JPN kmi blik kelantan...so,bermulala episod berpantang & bergelar ummie & abah..

Walaupun bkn rezekiku tuk brsalin normal..xpola next time aku try ag..walaupun hnyo sempt 3cm je aku ase..tu pun da sakit..petah ag yg 10 cm..Allahuakbar!..

Doakn aku next time brsalin normal tnpa induce..aamiin..


~Kronologi & pengalaman bersalin : Cesarean (failed IOL)~

Assalamualaikum (w.b.t)

Walaupun dah 4 bln lebih da brlalu..tp semua ni msih segar dlm ingatan..saat2 bertarung nyawa tuk melahirkan zuriat kmi brdua..

36weeks
Time ni aku da start sakit contraction dah..mse tu bru bru blik dri grik..ats kete mse tu..ckp kt hubby yg aku da sakit..rse cam senggugut..aku mnafiknla sebab awl ag kn..time ni gk..baby da kurang aktif kick..biasenye kul 5 ptg da cukup kick..tp ni..lain plk..kdg2 kul 10 mlm..xmnentu..Puas ckp kt baby..smbil gosok2..selawat..tetap xkick.duk ngiring xkick gk..aku ckp kt suami..suami trus ajk p hospital..p pital kno p kt labour room..pucat aku mse tu..fikir dlm ht..aku da nk kno brsalin ko?mcm2 fikir..takut punyo psl..hehe..tgk org dh duk ats ktil..ade yg da sakit nk brsalin..agla cuak aku..hehe..nurse ambik weight aku..aku p kncing pstu doktor cek CTG..alhamdulillah lega dgr jntung ank kmi..laju jo brdegup..blik dgn ht tenang..pstu selang sari baby xkick plk..risaula aku..blik kijo trus p pital..cek ag..doktor cina tu gtaw klu awk nk mai cek ari2 pun maila..kami xnk baby awk go on..mai la cek sapa 38 minggu..38 minggu kmi msuk ubt..pksa beranak..mse tu kmi takut sgt bilo doc ckp cmtu..so bermula la episod selang sari kmi p hospital tuk cek jntung ank kmi.

37weeks
Mse tu cekap..mse tunggu turn pun aku duk sakit gk..lmo2 ilang..aku gtaw nurse..nurse gtaw tu contraction tipu..tp klu sakit da mkin krap n kuar tande trus cpt2 p hospital..aku pun mengiakan je la..mse tu fikir cpt2 la brsalin..risau..mcm2 fikir..memgla org gtaw 36minggu baby dah x aktif sbb ruang da penuh..tp aku still isau..37minggu 4 ari aku sakit ag..tgh2 mlm..sapa xleh tdo..suami usap perut n ckp dgn baby "syg duk elok2, ummi sakit tu" hehe..lucu plk ayt tu..hehe..tp still sakit..aku tahan gk sebab dah tgh mlm..ag pun xkuar tandakn..so tahan je la..esok pg..aku drive slow2 sambil pegang perut..turun keto pun bongkok2..tahan sakit..gtaw guru besar..gb gtaw..ank sulung xsemestinyo turun tando..dah rase sakit tu pun dah tande2 nk branak..kbtulan mse tu cekap kt hosp..p la..mse tu dlm tgh ari..p pital..doktor pakar scan..doc gtaw air ktuban aku da kurg..dulu 12.7 skrg 6.7..doc gtaw ag baby pun weight da ok..kpale dah kt bwh..suh aku admit wad tuk cek jln n brsalin..mse tu aku tnyo doc xde pun air kuar doc? Mcm ne air ktuban sy blh kurg..doc gtaw air ktube akn kurg bilo dah nk dkt2 brsalin..ag 1 aku kno brsalin sbb baby aku dah kurg gerak..so bermulala msuk ward..dalam ward aku kol myhubby n gtaw suami..suami aku trkejutla..hehe..mse tu aku memg da xsbr nk branak..nk tgk baby cpt2..hehe..msuk ward doc cek jln dah 1 cm..pstu 6 jam kmudian msuk ubt ag..cek jln 2 cm..mse tu aku sakit dah..nk tdo pun xleh..kuar air mte..ngis sorg2..6 jam msuk ubt ke 2..cek jln buko 3cm..tolok p labour room..

Di Labour room
mse tu kul 10 mlm..kol suami..suami mai..n aku gtaw nurse sy nk suh suami sy msuk..nurse gtaw ok..nnti diorg gtaw..msuk je labour room ade sorg nurse jgo aku..nmo dio SN Fazura..ya Allah baik sgt..ckp pun lmah lembut..muko pun lawa..sempt ag tu tgk muko..hehe..doc pecahkn air ktuban..n msuk ubt tuk kli ke 3..mse tu aku da sakit mkin kerap..pstu nurse suh aku sedut oksigen..pstu nurse msukkn ubt tahan sakit..ubt tu ngntuk gilo..even aku tdobpun.klu da contraction tu mai..adui sedar aku..pstu da ilng sakit tu..aku trlelap blik..mamai..pstu nurse gtaw suami aku xnk msuk awl2..dio nk msuk 8cm sbb mak mertuo n ayh mertuo duk otw dri grik..nnti po2 susah..kn tepon xleh msuk dlm labour room..tu reason suami aku..tp dlm hti aku geram sgt2..aku da tgh sakit..dio xnk teman plk..tp fikir blik..xbaik plk..aku da nk branak ni..nk minta ampun xblh da..hahaha..nurse tu tgk aku sedih..trus ckp.."xpo dik..kak ado..kak teme adik.." aloh baiknyo..uponyo kak tu pun org klte..hahaha..

38weeks
Kul 6 pg doktor cek ag jln..xbuko jln gk..so doc suh operate..aku sign n tolak bilik operation..mse tu tu nurse kol suami gtaw..xdpt..nurse suh aku msuk dgn selawat n tawakal..msukla aku..mse tu air mte aku kuar berlinangan..nurse tnyo..np dik ngis? Aku ngis teresak-esak..aku jwb aku sakit..padahal xsbr nk tgk anak aku..msuk dlm operation..aku d bius..n kaki pun dah kebas. Xrase pe dah..bilo nk kuarkn baby..doc gtaw "pn,kmi nk kuarkn ank puan ye" aku jwb ok..pstu dengr suara ank..Allahuakbar. Hepinye..nurse p timbg n sedut lendir..n tunjuk blik kt aku..n tnyo "ank pn baby po?" aku gtaw baby boy..pstu nurse suh aku cium and nurse trus wt lari ank aku..tgh ari bru jupo ank aku..

Msuk ward dlm tghari tu..suami aku dtg n gtaw dio da tgk ank dan dah azankn anak kami..




Berat : 2.58kg
Panjang: 50cm
Ukur lilit kepala : 33cm

Ni la zuriat kami..name di beri Muhammad Rizqi bin Mohd Ikhwan..nme ni adik aku yg cri..kbtuln aku n suami brkenan..
Muhammad: Nama nabi
Rizqi: Anugerah illahi, rezekiku

Semoga membesar mngikut syariaat yg tlh d tetapkan oleh ALLAH (S.W.T), mngikut amar maaruf mninggalkan nahi mungkar..semoga mnjd ank yg briman n mnjd tahfiz satu ari nnti..in sha ALLAH..amiin..

~miss the moments~

Assalamualaikum(w.b.t)

Da dkt 5bln asenye xupdate blog ni..skrg mse tuk update yg semua dah xterupdate sblum ni..hik2..first time guno enset..chewah..hahaha..

Ni pic pregy yg i jnji dlu kn?bajet ramai org bce je blog aku ni..biarla bajet poyo sorg2..haha..

5Months

6Months
7Months

8Months

8Months
Same as above
Tu je la..hehe..rindu tul saat2 ni..nk mkn semuo dpt..hehe..rindu my baby kick..cumo xrindu kt alahan jo..hehe..

Ok..jom lyn pngalaman bersalin plk..jom..hehe



Wednesday, 12 August 2015

~My Little Caliph (35 Minggu), Epi anniversary ke 2 & Third trimester~

Assalamualaikum (w.b.t)

Ari ni check up my little caliph..xsangka dah 35 weeks anak ummie ni..thanks syg coz membesar dgn sht sempurna..alhamdulillah semuo ok..HB 12.3, Berat naik 0.8 dlm 2 minggu..beart baby mase 34 minggu dah 2.39 kilo..alhamdulillah semuo dlm normal range.. 2 minggu dlu naik 3 kilo..tu dio!!.. selang sehari ambik BP, check urine n monitor jantung anak sapa 2 minggu..alhamdulillah kali ni xkno dah..cumo dah bermula cekap seminggu skali..syukur..:)

ari ni gk genap 2 tahun perkahwinan kami..syukur masih bahagia same mase awl2 kahwin dlu..cumo ni brtambah bahagia coz menunggu saat2 kelahiran permata sulung kami..thanks ALLAH!..Anugerah yg x ternilai..huhu

kt sini gk la nk cite third trimester..mls nk buko tajuk baru..kih3..third trimester saat2 yg santai je..mcm heaven la..hehe..perut dah makin memboyot..mkn berselera..kaki, muko n tngn pun sembap..aku makin aktif..xde dah muntah n alahan..alhamdulillah dpt rase semuo ni..syukur..:)

Mase blik raye bru ni, p jln2 kt umh sedare..semuo terkejut perut aku dah memboyot.hehe..ye la semuo org xtaw yg aku ni dah pregnent kmbali..dlu taw yg abortion je..msing2 hepi, usap perut & ckp alhamdulillah..hehe..

Ucapan tuk baby: duk elok2 syg..da hampir dah..da makin dkt..ummie & abah sentiase mendoakn keberkatan & kesihatan anak ummie n abah..ummie & abah xsbar nk dukung, nk belai, nak jage, nk tgk wajah anak ummie & abah ini..ya ALLAH semoga permudahkanla segala2nye..pintaku semoga anak kami sentiase ALLAH pelihara dan lindungi anak kami, supaya dpt membesar dgn cpt & sht mengikut usia kandungan kehamilan , cukup sifat sempurna drpd segi sifat fizikal dan mental..lahir dgn sht dan selamat..aamiin..

tata..jupo next sory..lps delivery kot..picture pregy nnti ek..nnti aku share d len ari..tungguuuu..hehe



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...